09:00 Ontvangst (met koffie en thee)
09:30 Plenair programma:
o.l.v. dagvoorzitter Maurits Groen,
- Introductie door dagvoorzitter Maurits Groen, MCMG
- Aanval is de beste verdediging
door Sven Jense , founder Climate CleanUp
Van het Amerikaanse boek Drawdown, met daarin 100 oplossingen om het klimaattij te keren, is dankzij Sven Jense een Nederlandse editie verschenen. De titel duidt op het moment waarop de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer weer gaat dalen. Vanuit Climate CleanUp is hij een offensief begonnen om CO2 actief uit de lucht halen. Wat zijn de meest kansrijke mogelijkheden en wie is aan zet?
- Europa in de voorhoede
door drs. Bas Eickhout, Europarlementariër, GroenLinks
Zelfs als Nederland op klimaatgebied hard aan de weg gaat timmeren, dan zullen de echte meters in EU-verband worden gemaakt. Wat doet Europa al goed en waar laat men de bal nog liggen? En wat kan Nederland doen om de EU-aanpak te versnellen?
- De tegenbeweging doorgeprikt?
door Jan Paul van Soest , founding partner De Gemeynt
De groep klimaatsceptici slaat steeds luider op de trom, ondanks al het onweerlegbare wetenschappelijke bewijs. Wie financieren deze scepsis? En heeft deze ‘Twijfelbrigade’ effect? Werkt zij als rem op effectieve maatregelen? Of is de wil om toch krachtig in actie te komen inmiddels te groot?
11:00 Pauze (met koffie en thee)
11:30 Plenair programma:
- Vijfhonderd miljard duurzaam beleggen, hoe doe je dat?
door Claudia Kruse , directeur APG Groep
APG Groep verzorgt het pensioen voor één op de vijf gezinnen in Nederland en beheert voor hen een vermogen van circa 505 miljard euro. De missie is om dit duurzaam te doen en de eerste 70 miljard euro wordt inmiddels op die manier ingezet. Hoe gaat APG haar ambitieuze doelstellingen de komende jaren invulling geven en wat is de betekenis hiervan voor het realiseren van klimaatmaatregelen?
- Perspectieven ander landbeheer
door Peter Kuikman / prof. Gert-Jan Nabuurs , Wageningen UR
De bodem biedt tal van kansen om de ernst van de klimaatproblematiek te verminderen. Maatregelen kunnen zich zowel richten op emissiereductie als op de opname van broeikasgassen. Wel verschilt de aanpak voor landbouw en veen- en bosgebieden: waar liggen de belangrijkste kansen?
- Parijs-akkoord verdient versnelling
door prof.dr. Rik Leemans , hoogleraar Milieusysteemanalyse, Wageningen UR
Om de doelstellingen van het Parijs-akkoord te bereiken, zijn meer en strengere maatregelen nodig: de emissies moeten na 2030 wereldwijd met 3 tot 4 procent per jaar worden verminderd. Technisch en financieel zijn er mogelijkheden genoeg. Waar dient de komende jaren de prioriteit te liggen?
12:45 Lunchpauze
13:45 Deelsessies: klik hier voor de 6 deelsessies
- Naar een integrale visie op de energietransitie
- Aanpassingen in het landelijk gebied kunnen een grote bijdrage leveren aan de klimaatoplossingen
- Hoe kan de zee ons helpen aan klimaatoplossingen?
- Hoe houden we de stad koel en leefbaar in de zomer?
- Werksessie Drawdown Europe Research Association
- Op weg naar het mobiliteitssysteem van de toekomst!
15:15 Zaalwissel met versnapering
15:30 Plenair programma:
- Gemeenten aan zet
door Harriët Tiemens , wethouder Nijmegen
Mede dankzij de onversaagde inzet van Harriët Tiemens profileert Nijmegen zich stevig als duurzame stad. Afgelopen jaar werd Nijmegen om die reden uitgeroepen tot European Green Capital. Een belangrijk deel van het klimaatbeleid moet vorm krijgen in gemeenten. Waar heeft Nijmegen al actie ondernomen, waar ziet Tiemens nog meer kansen en wat heeft daarbij prioriteit?
- Financiële wereld zet kompas uit
door drs. Kees Vendrik , hoofdeconoom Triodos Bank
Ruim vijftig banken, verzekeraars, pensioenfondsen en vermogensbeheerders hebben zich gezamenlijk gecommitteerd om in 2030 op een kosteneffectieve wijze de CO2-uitstoot met 49% te verminderen ten opzichte van 1990. Uiterlijk in 2022 maken de partijen hun actieplannen bekend voor al hun relevante financieringen en beleggingen. Hoe is deze verrassende coalitie totstandgekomen, en hoe gaan de financiële instelligen hun stevige doelstellingen realiseren?
- Kansen vanuit provinciaal perspectief
door Anne-Marie Spierings , gedeputeerde Provincie Noord-Brabant
Het wemelt in de provinciale coalitieakkoorden van passages waarin het belang van de energietransitie wordt onderkend. Een concrete vertaling van die ambitie ontbreekt veelal nog. Samen met de provincies Gelderland en Groningen legt Noord-Brabant de lat hoger dan de landelijke ambities. Waar liggen de kansen voor provincies om door te pakken? Waar zet de Provincie Brabant op in?
- Overzichten inzichten deelsessies en plenaire onderdelen van het congres
door Maurits Groen
17:00 Afsluitende borrel