VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

Bezoek ons op: 

 

 

 

 

 


Nationale Milieudag 2019:
Transities: effectieve aanpak of modieuze illusie?

 Di. 14 mei 2019
 09:00 - 17:00
Provinciehuis Zuid-Holland, Den Haag

Sprekers

Nationale Milieudag 2019

 

  mr. Rik Janssen

rik-jansen-2-c-provincie-zuid-holland-okGedeputeerde Provincie Zuid-Holland, SP.

Rik Janssen is lid van het college van Gedeputeerde Staten sinds 2011; het dagelijks bestuur van de provincie. Hij heeft de portefeulles Milieu, Bodemsanering en Toezicht & Handhaving, Water en Vervoer over water en Cultureel erfgoed en Maatschappij onder zich. Ook is hij lid van het IPO-bestuur.

Na zijn middelbare school heeft hij diverse functies in de horeca gehad. Ook is hij zelfstandig (horeca-)ondernemer geweest. Na een ongeval is hij (tijdelijk) arbeidsongeschikt geraakt en heeft hij aan de Open Universiteit Nederlands Recht gestudeerd, waar hij cum laude is afgestudeerd in 2009. 

Vanaf 2007 is zijn politieke carrière bij de SP begonnen, als beleidsmedewerker bij de SP-fractie in de Tweede Kamer. Sinds 2011 is hij lid van de Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. Tot 2015 had hij de portefeuilles bestuur, jeugdzorg en maatschappelijke ontwikkeling en milieu onder zich.

Links:

Social media: geen

  prof. dr. Stefan Lechtenböhmer

stefan-lechtenboehmerHoofd afdeling Zukünftige Energie- und Mobilitätsstrukturen, Wuppertal Institut

Stefan Lechtenböhmer werkt al sinds 1995 voor het Wuppertal Institut, een onderzoeksinstituut voor klimaat, milieu en energie. Sinds 2010 is hij hoofd van de afdeling Toekomstige Energie- en Mobiliteitsstructuren. In 2015 werd hij ook adjunct professor in Milieu en Energiesystemen met een speciale focus op het gebied van toekomstige duurzame energysystemen aan de Lund Universiteit.

Zijn onderzoek focust o.a. op het Duitse klimaatbeleid, 

Hij studeerde in 1991 af in Geografie aan de Westfälische Wilhelms Universität Münster en in 2008 behaalde hij zijn titel dr. rer. pol. (doktor rerum politicarum) in Angewandte Volkswirtschafslehre aan de Europa-Universität Flensburg.

Na zijn studie ging hij aan de slag als wetenschapper voor het Centre for Applied Climatology and Energy Studies aan de Universiteit van Münster, om vervolgens in 1994 een jaar adviseur te zijn voor de stad Münster op het gebied van klimaat en energie. 

In 1995 begon hij voor het Wuppertal Institut. Eerst als wetenschapper op de afdeling Energie. Hij groeide door tot senior wetenschapper en projectcoördinator op deze afdeling en daarna naar National Climate Policy. Ook was hij co-director van de research group Energy, Transport and Mobility Structures en later van de group Future Energy and Mobility Structures om daarna in zijn huidige functie te belanden.

Links:

Social Media:

  Flor Avelino PhD

flor-avelino-c-nmd2019-staandWetenschappelijk Directeur Transition Academy, DRIFT (erasmus universiteit rotterdam)

Flor Avelino werkt sinds 2011 als transitie-onderzoeker en docent bij DRIFT, het toonaangevende onderzoeksinstituut op het gebied van duurzaamheidstransities. Haar onderzoek is gericht op de rol van macht en empowerment in duurzaamheidstransities. Als academische coördinator van het onderzoeksproject Transformative Social Innovation (TRANSIT), onderzoekt ze hoe bottom-up -initiatieven en sociale-innovatienetwerken bestaande instituten uitdagen. Als wetenschappelijk directeur van de Transition Academy , ambieert ze nieuwe leeromgevingen te cocreëren om mensen te laten nadenken over en handelen naar maatschappelijke radicale verandering.

Flor Studeerde Social Science/Humanities aan de Utrecht University College, behaalde haar propedeuse in Portugese Literatuur (UU) en behaalde haar master in Political Science aan de Universiteit Leiden in 2005. Tijdens haar studie was ze freelance debattrainer en deed zij mee aan verschillende europese debatwedstijden, waarin ze in 2003 de halve finale behaalde in Kroatië. 

Van 2005 tot 2011 deed zij een PhD in Transition Management / Power & Empowerment in Sustainability Transitions aan de Eurasmus Universiteit Rotterdam en was zij daar onderzoeker. Ook heeft zij in die tijd gewerkt als consultant transition management bij Connect. 

Sinds 2016 is zij ook assistatn professor aan de faculteit Sociale wetenschappen aan de Erasmus Universiteit.

Links:

Social Media:   @FlorAvelino

  Drs. Stientje van Veldhoven

stientje-van-veldhoven-c-arenda-oomen-rijksoverheid-nmd2019-staandStaatssecretaris, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, D66

Stientje van Veldhoven werd op 26 oktober 2017 benoemd tot staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Als staatssecretaris is zij verantwoordelijk voor Milieu (niet klimaat), bodem, openbaar vervoer, fietsbeleid, knmi, autoriteit nucleaire veiligheid en planbureau leefomgeving. Vanaf 2010 is Stientje lid van de Tweede Kamer voor D66 met portefeuilles als duurzaamheid, mobiliteit, klimaat en energie, ontwikkelingssamenwerking en LNV. Van 2012 tot 2017 was zij fractiesecretaris en lid van het presidium.

Stientje studeerde Franse taal- en letterkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen om verder te studeren in Toegepaste taalwetenschappen aan de Parijsse universiteit Sorbonne. Vervolgens studeerde ze Beleid en bestuur in internationale organisaties aan de Rijksuniversiteit Groningen en Europese integratie aan de Vrije Universiteit in Brussel.

Haar carrière is ze begonnen als persoonlijk assistent van Elly Plooij van Gorsel, VVD-lid van het Europese Parlement, in 1997. Daarna werkte Stientje als beleidsmedewerker innovatiebeleid op het ministerie van Economische zaken. Vervolgens werkte ze bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie en in 2007 werd ze beleidsadviseur coördinatie intergouvernementele initiatieven bij de Europese Commissie. Van 2009 tot 2010 was ze clustercoördinator Zuidvleugel Randstad bij het ministerie van Economische Zaken.

Links: 

Social Media: @SvVeldhoven

  Marjolein Brasz

spreker-marjolein-brasz-cChallenge Lead - Circulaire Economie, Amsterdam Economic Board

Marjolein Brasz werkt sinds 2016 voor de Amsterdam Economic Board, een onafhankelijk instituut dat zich richt op de toekomst van de Amsterdamse Metropoolregio. Vanuit deze functie is zij in de lead op de grootstedelijke uitdaging Circulaire Economie en daarbij vanuit de Board verantwoordelijk voor de uitvoering van het grondstoffen transitie programma van de regio. In haar werk zet zij de agenda, stippelt het pad uit en smeedt zij nieuwe samenwerkingsverbanden tussen de publieke sector, private partijen en kennisinstellingen. Deze coalities creëren gezamenlijk innovatieve strategieën en business modellen met als doel deze op grote schaal toe te passen. Ze heeft een heldere visie op de toekomst van ons energie- en grondstoffengebruik. Daarbij is zij ook, in mindere mate, betrokken bij het warmte koude programma van de regio en het CO2SmartGrid initiatief (CCSU).

Na haar studie bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is Marjolein in 2001 gaan werken in de energiesector, aanvankelijk in de traditionele olie- en gasindustrie gevolgd door banen op het gebied van duurzame energie en materialen. Over de jaren is haar focus op de energietransitie verbreed naar de mogelijkheden van een circulaire economie.

Marjolein heeft gewerkt in business development en management rollen (MT) waarbij product, proces en/of systeeminnovatie de rode draad vormde. Ze is gewend om te werken in dynamische omgevingen waar verandering noodzakelijk is en breng daarin richting, verbinding en energie.

Kennis gebieden: open eco-systeem innovatie; circulaire economie; energietransitie; algemeen management; contracting; onderhandeling; business development; publiek private samenwerking.

Links:

Social Media:   @circulein

  Pepik Henneman

Oprichter Meneer de Leeuw, gastdocent en praktijkexpert Transition Academy bij DRIFT

Geïnspireerd door zijn tijd bij Shell, verblijf op Schumacher College, pioniersbedrijf Innovaders en actie-onderzoek bij DRIFT, richtte Pepik samen met zijn vrouw Fleur Bakker in 2008 Meneer de Leeuw op. Hij schreef het BurgeRmeesterboek en begeleidt tijdelijke vernieuwingsnetwerken in diverse maatschappelijke domeinen.

Insecten zien beweging, wij zien transities

Op 14 mei zetten wij allemaal even een transitie bril op. Vertel tijdens de dag ook aan Pepik Henneman wat jij dan ziet gebeuren dan kijken samen aan het einde van de dag welke nieuwe openingen dit biedt om in harmony te leren leven met de natuur. 

De mens heeft de natuur in transitie gebracht. Op 14 mei.

Links:

Social Media: @pepikhenneman

  Antoine Heideveld MSc.

antoine-heideveld-c-nmd2019-staandVoorzitter VVM, directeur Het Groene Brein, oprichter coöperatie Circelstad.

Antoine Heideveld is directeur van Het Groene Brein sinds 2014. Het Groene Brein is een netwerk van wetenschappers voor een duurzame economie met als doel kennis op het terrein van de nieuwe economie te vergroten, te verbinden en vooral direct toe te passen binnen de praktijk van duurzame ondernemers.

In 2017 richtte hij samen met enkele anderen de coöperatie Cirkelstad op, hét platform voor koplopers in de circulaire en inclusieve bouwsector. Sinds eind 2018 is hij voorzitter van VVM.

In 1995 studeerde Antoine af aan de Universiteit van Amsterdam in Ecology and Evolutionary Biology. Zijn carrière startte hij in 1998 daar als docent Duurzame Ontwikkeling. Ook was hij onderwijscoördinator van het Expertisecentrum Duurzame Ontwikkeling bij de UvA. Tegelijkertijd was hij ook directeur vah DHO, een netwerk voor duurzame ontwikkeling bij hogescholen en universiteiten. In 2008 stopte hij in het onderwijs en werkte hij als adviseur bij Agentschap NL, voorheen Senternovem tot 2014.

Links:

Social Media: @Heideveld