De term transitie is inmiddels gemeengoed. De energietransitie was recent zelfs een hoofdonderwerp van de verkiezingsdebatten voor Provinciale Staten en Eerste Kamer. De circulaire economie begint eveneens voet aan de grond te krijgen. Kortom, milieuprofessionals zitten midden in de transities. Hoog tijd dus om samen te onderzoeken wat het eigenlijk betekent om aan een transitie te werken.
Lees de terugblik (verslag, foto's etc) | Download presentaties
''Wat kan een klein land als Nederland nou bijdragen in de wereldwijde transitie naar duurzaamheid? Dit vroegen wij ons af bij de Nationale Milieudag 2019, dat dit jaar ging over transities. In deze video een impressie hiervan om de sfeer neer te zetten van het evenement. Film en montage door Elmer van Bree . Producer: Boudewijn Zweekhorst .
dinsdag 14 mei 2019
09:00 - 17:30
Provinciehuis Zuid-Holland
Zuid Hollandplein 1, 2596 AW Den Haag
De organisatie van deze bijeenkomst is in handen van de VVM, i.s.m. Provincie Zuid-Holland.
Twitter mee via NMD2019 @VVMbureau
Let op, aan deze activiteit zijn deelnamekosten verbonden. Ga naar de kosten>>
Er lopen verschillende transities gelijktijdig. Naast de energietransitie en de omslag naar een circulaire economie, zijn er transities nodig op het gebied van voedsel, mobiliteit en biodiversiteitsherstel. Bij alle transities spelen grote maatschappelijke vragen en een flink deel hiervan ligt op het bordje van de milieuprofessional. Wat kun je doen? Is het een radicale omslag? Of is een aanpak in kleine stappen, gaandeweg lerend, effectiever? Hoe zorgen we dat de ene transitie niet ten koste van de andere gaat? Wat zijn valkuilen? Wie worden de winnaars en verliezers? En hoe gaan we daar dan mee om?
De Nationale Milieudag 2019 komt met antwoorden. Na de opening door gedeputeerde Rik Janssen van de Provincie Zuid-Holland, worden we bijgepraat door inspirerende sprekers uit binnen- en buitenland. Dit gebeurt onder leiding van de kersverse nieuwe voorzitter van de VVM, Antoine Heideveld.
De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, zal vertellen wat haar visie op de transities is en wie waarvoor aan zet is.
Uit Duitsland komt prof. dr. Stefan Lechtenböhmer van het gezaghebbende Wuppertalinstituut. Hij is een van de co-auteurs van het boek Die Grosse Transformation, waarin het Wuppertalinstitut de stand van zaken en het denken over hele breedte van de duurzaamheidsopgaven schetst.
De stand van het denken in de Nederlandse transitiewetenschap wordt geleverd door Flor Avelino, van het aan de Erasmus Universiteit verbonden instituut DRIFT.
Marjolein Brasz, Amsterdam Economic Board, schetst hoe de Metropoolregio Amsterdam met de verschillende transities omgaat en welke toekomstperspectieven zij daarin ziet. Voor een geslaagde transitie is het noodzakelijk dat het hele "ecosysteem" van organisaties in een gebied samenwerkt om tot innovaties te komen. Elke partij heeft daarbij zijn eigen rol. In de regio Amsterdam zijn hiervan al mooie voorbeelden te geven.
Vervolgens gaan we in deelsessies aan de slag met de verschillende transities. Deze workshops worden georganiseerd door de secties van de VVM. In een plenaire afsluiting maken we de balans op.