Laatste update: 27 februari 2023
Dagvoorzitter is Joost Hoebink.
09:00 Ontvangst met koffie & thee
09:30 Plenair
Welkom en opening
door gedeputeerde Tijs de Bree, Provincie Overijssel, PVDA, portefeuille Energie, Milieu en Arbeidsmarkt
De energietransitie als nationale veiligheidsvraagstuk
door Leendert Gooijer, RIVM
De risico’s van de energietransitie hangen af van het perspectief van waaruit je kijkt. Vanuit het perspectief van arbeidsveiligheid is werken op hoogte een issue; denk aan het plaatsen van zonnepanelen of onderhoud aan windturbines. Voor omgevingsveiligheid is het verschil tussen waterstof of aardgas relevant, omdat dat iets kan betekenen voor de inrichting van de omgeving. Vanuit het perspectief van de nationale veiligheid is het de vraag of de energietransitie zou kunnen leiden tot maatschappelijke ontwrichting. Dat gaat om het bredere plaatje. Binnen deze sessie behandelt Leendert wat nationale veiligheid is en op welke manier de energietransitie de nationale veiligheid zou kunnen raken. Daarbij maakt hij een koppeling met omgevingsveiligheid.
10:30 Pauze, met gelegenheid tot netwerken en bezoek informatiemarkt
11:00 Ronde 1: Infosessies
11:45 Zaalwissel
12:00 Ronde 2: Infosessies
12:45 Lunchpauze, met gelegenheid tot netwerken en bezoek informatiemarkt
13:45 Plenair
Omgevingsveiligheid van stromen waterstofrijke energiedragers
door Berenschot, Arcadis en TNO
De energietransitie zal mogelijk stromen gevaarlijke stoffen op gang brengen, zoals waterstof en ammoniak. Om welke stoffen en welke hoeveelheden het precies zal gaan en welke omgevingsveiligheidsaspecten daarmee samenhangen is nog niet goed bekend.
Om hier meer duidelijkheid over te krijgen hebben Berenschot, Arcadis en TNO gezamenlijk een onderzoek gedaan voor de ministeries van IenW en EZK. Daarin hebben zij drie varianten uitgewerkt van de toekomstige stromen. Daarnaast hebben zij uitgewerkt wat dat kan betekenen voor de omgevingsveiligheid. Het rapport gaat begin februari naar de Tweede Kamer.
In deze presentatie gaan onderzoekers van deze bureaus in op de voornaamste uitkomsten van het onderzoek. Ook schetsen ze wat dat in de praktijk kan betekenen voor de omgevingsveiligheid. Ten slotte lichten ze toe welke keuzes er in de toekomst te maken zijn om de energietransitie veilig vorm te geven.
Paneldiscussie: Omgevingsveiligheid en waterstofrijke energiedragers
Na de presentatie gaan Berenschot, Arcadis en TNO in een paneldiscussie met panelleden Jan van Belzen (gepensioneerd burgemeester van Barendrecht), Edith van der Reijden (Veiligheidsregio Zeeland) en Eric van der Schans (Rotterdams Havenbedrijf) én de zaal in gesprek.
15:00 Zaalwissel
15:15 Ronde 3: Workshops
16:30 Afsluitende borrel