VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

 

 

 

 

 

 

Vertrouwen in de toekomst tijdens Dag van de Omgevingswet 2022

Geplaatst op 11-10-2022  -  Categorie: Algemeen

Na bijna 10 jaar voorbereiding lijkt het er nu dan toch echt van te komen: als alles gaat zoals gepland wordt per 1 januari 2023 de Omgevingswet ingevoerd [*]. Tijdens de Dag van de Omgevingswet op 6 oktober blikten o.a. Jan van den Broek (VNO-NCW), Rosemarie Bastianen (ministerie van BZK) en Lodewijk Hoekstra (NL Greenlabel) daarop vooruit in het Utrechtse Provinciehuis. Met vertrouwen en zelfs wat enthousiasme!

Meer gemak, bedrijfsleven positief

Na de opening door de Utrechtse gedeputeerde Huib van Essen begon Jan van den Broek, beleidssecretaris bij VNO-NCW, op een positieve toonhoogte. Hij vindt de Omgevingswet inderdaad eenvoudiger én beter dan de huidige 150 wetten en regels die de wet vervangt. “Het nieuwe Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is veel inzichtelijker dan het huidige Activiteitenbesluit. Het is voor bedrijven veel helderder wat ze moeten doen. En 95% van de bedrijven hoeft na de verandering niets te doen: hun bestaande vergunning houden ze gewoon.” Verder vindt Van den Broek het fijn dat er in de wet veel aandacht is voor duurzaamheid en gezondheid.

Ministerie wil werken aan mooi Nederland

Rosemarie Bastianen, voorheen programmadirecteur Eenvoudig Beter bij het ministerie van BZK en nu programmamanager Mooi Nederland, zette de komst van de Omgevingswet in het licht van ‘de grote verbouwing van Nederland’. “We hebben de kans om mooiheid toe te voegen aan Nederland, en daar hebben we iedereen bij nodig.” Het programma Mooi Nederland van het ministerie gaat dat ondersteunen, door ruimtelijke opgaven te stapelen en te verbinden. “We werken aan gezamenlijke toekomstperspectieven voor 2030,” zei Bastianen. “En aan snelle en concrete handelingsperspectieven om functies te combineren. Denk aan de verandering van het landelijk gebied en aan natuurinclusief bouwen.”

Kamperen bij De Jonge op de stoep

Dat natuurinclusieve bouwen, daar zet tv-presentator Lodewijk Hoekstra zich volop voor in met het NL Greenlabel dat hij oprichtte. “Iedereen is het eens over groen bouwen,” zei hij. “Er is een stille revolutie gaande, daar ben ik heel blij mee.” Als mooie voorbeelden noemt hij zonnepark De Kwekerij in Hengelo, de natuurvriendelijke wijk Hooghkamer in Voorhout en het nieuwe groene en watervriendelijke stadshart van Alphen aan de Rijn. Hoekstra wil dat minister Hugo de Jonge natuurinclusief bouwen wettelijk verplicht maakt. “Desnoods ga ik bij De Jonge op de stoep kamperen. We gaan pas weg als het geregeld is!”

Vol inspiratie naar 30 deelsessies

Geïnspireerd door deze positieve geluiden in de plenaire zaal stroomden de deelnemers vervolgens de drie rondes met in totaal drieëntwintig verschillende deelsessies in. Daarin kwamen vrijwel alle aspecten van de komst van de Omgevingswet aan bod.

 

* Enkele dagen na versturen van dit bericht is bekend gemaakt dat de invoering van de Omgevingswet weer uitgesteld wordt. (terug)