VVM zit sinds juli 2019 in het pand van UCo.
In UCO, Utrecht Community, werken 25 kleine Utrechtse bedrijven samen aan vraagstukken rond duurzaamheid. In een voormalige bedrijfspand van de NS, waar men vroeger de treinen repareerde en schilderde om duurzaam te kunnen vervoeren. Nu gaat het er over windmolens en andere tijdverschijnselen. Bericht van Bert Feijtes.
Recycling old buildings and industrial heritage, and giving them new life, is a key part of efforts in the Netherlands to make the most of the available space. A former train repair workshop in Utrecht is home to 25 companies focused, appropriately enough, on sustainability.
Voor de derde virtuele rondleiding zijn wij langs gegaan bij een bijzondere locatie in Utrecht. Deze duurzame locatie is geschikt voor verschillende groepsgroottes en blinkt uit met haar prachtig lichte design.
Steeds meer industrieel erfgoed in de Domstad heeft een nieuwe invulling. Op zoek naar ruimte is Utrecht al een tijd bezig binnen de eigen stadsgrenzen uit te breiden. Lang gebeurde er maar weinig op de desolate fabrieksterreinen, maar dat is inmiddels verleden tijd. De panden behoren nu tot de meest actieve, kunstzinnige en spannende plekken van de stad. Hoog tijd voor een rondje langs een aantal bijzondere projecten. De derde is UCo.
Spoorzones zijn hot. De hallen van de oude Wagenwerkplaats Amersfoort vormen nu het ‘zakelijk en creatief hart’ van die stad en in Tilburg wordt de Spoorzone 013 ontwikkeld met horeca, cultuur en woningen. Utrecht heeft ook zo’n zone met oude NS-loodsen aan de 2e Daalsedijk, langs de spoorlijn naar Amsterdam (niet te verwarren met het Werkspoorkwartier Cartesiusweg). De herontwikkeling van dit gebied als Wisselspoor is nog maar net begonnen. Sinds vorig jaar biedt de Wagenmakerij uit 1892 ruimte aan duurzame bedrijven.
https://www.duic.nl/cultuur/uco-wagenmakerij-wisselspoor-wording/