VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 
𝕏

 

 

 

 

 

 

Inhoudelijk de diepte in met stikstof

Geplaatst op 05-09-2024  -  Categorie: Algemeen

Continu ademen we lucht in. Helaas zitten er ook ongezonde stoffen in de lucht die we inademen. Actie om de luchtkwaliteit te verbeteren is daarom nog steeds nodig. Daarnaast heeft over stikstofdepositie heeft bijna iedereen een mening, en kan je er niet meer omheen in de krantenkoppen. Maar als je inhoudelijk wil weten hoe het echt zit, en mee wil discussiëren, kun je dit jaar naar het Congres Geluid Trillingen en Luchtkwaliteit (GTL, www.gtlcongres-beurs.nl) komen, op 12 en 13 november. Over stikstofdepositie zijn er op dinsdag de 12e weer volop lezingen door vakspecialisten. Luchtkwaliteit is op woensdag de 13e aan de beurt.

Inhoudelijk de diepte in met stikstof

Eigenlijk is het opmerkelijk dat er voor een onderwerp dat de laatste jaren zó in de aandacht staat, geen groot congres of symposium is waar de inhoudelijk de diepte wordt gezocht en kennis wordt uitgewisseld. Daarom is er vorig jaar aansluiting gezocht bij het Congres GTL, met de bijbehorende vakbeurs, wat al 27 jaar een mooie plek waar vakgenoten elkaar vinden en bedrijven hun nieuwste innovaties tonen. Na een succesvolle editie vorig jaar slaan wij dit jaar wederom de handen ineen.

Ooit begon GTL als een middagje over het geluid van treinen, daarna werd het breder getrokken naar andere geluidaspecten, kwam het onderwerp trillingen erbij en daarna ook luchtkwaliteit. Bijna het hele milieuspoor was daardoor al aanwezig. Nu er de laatste jaren zoveel aandacht is voor stikstofdepositie, waar voor een belangrijk deel vakspecialisten over luchtkwaliteit aan werken, was het een logische stap om ook stikstofdepositie ruim aandacht te geven. De programmacommissie van GTL, waar de VVM ook met twee personen in betrokken is, voegde het onderwerp stikstofdepositie daarom graag toe.

De volgende lezingen staan geprogrammeerd:

  • Stikstofverbindingen in de atmosfeer
  • Hoge resolutie stikstofberekeningen met DALES
  • Einduitspraak ViA15: procesverloop en gevolg
  • Salderen: Ervaringen uit de RWS-praktijk
  • Hoe stikstofdepositie bemeste landbouwgronden modelleren?
  • Schoon en emissieloos bouwen en het stikstofdossier
  • Stikstof voorspellen en meten in de bouwsector

Luchtkwaliteit

Zoals ook eerder genoemd wordt het onderwerp luchtkwaliteit uiteraard ook weer breed gerepresenteerd dit jaar. In dat kader staan de volgende lezingen geprogrammeerd:

  • Herziene richtlijn luchtkwaliteit
  • Herziening van de luchtkwaliteitsindex
  • Oxidatief potentieel: een gezondere maat voor fijnstof
  • Evaluatie luchtmeetnet provincie Noord-Holland 2023-2024: over willen weten en meten
  • Herziening criteria Stookwijzer
  • Aanpak luchtmaatregelen; lessen uit SLA pilots
  • Nieuwe luchteisen: gevolgen Maastunnel Rotterdam

Meer info en aanmelden

Tijdens de pauzes en na afloop van de lezingen is er voldoende gelegenheid elkaar te ontmoeten en te netwerken. De stikstoflezingen zijn op dinsdag 12 november geprogrammeerd. Ook zijn er die dag lezingen over geluidwetgeving en -beleid, weg- en railverkeer en woningbouw. Op woensdag de 13e zijn er eveneens lezingen over allerlei geluidszaken, en staat het onderwerp luchtkwaliteit op de agenda.

sander-teeuwisse-li-2024

Het congres en de vakbeurs zijn in Gooiland, Hilversum. Meer informatie en aanmelden kan via de website van het congres: www.gtlcongres-beurs.nl.

Ik hoop jullie er te zien én spreken!
Sander Teeuwisse (RIVM, VVM), lid programmacommissie en sessieleider bij GTL