VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 
𝕏

 

 

 

 

 

 

Nieuwe podcast van Groene Gesprekken: CSRD - de nieuwe Europese rapportagerichtlijn, game changer of papieren tijger?

Geplaatst op 21-12-2023  -  Categorie: Algemeen

In Groene Gesprekken, de podcast van VVM spreken we met experts over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, milieu en natuur.

groene-gesprekken-logoIn deze podcast van Groene Gesprekken spreken we Usha Ganga over de Corporate Sustainability Reporting Directive.

GG19 Usha GangaCSRD - de nieuwe Europese rapportagerichtlijn, game changer of papieren tijger?

Te gast: Usha Ganga
Presentatoren: Walter Tobé en Eveline Stroink

We willen maar al te graag dat grote bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor hun impact op mens en milieu. En dat de communicatie daarover niet in het teken staat van marketing. De nieuwe Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) maakt rapportage over duurzaamheid net zo belangrijk als over financiën inclusief accountantscontrole. In het duurzaamheidsverslag moeten bedrijven zo gedetailleerd en transparant mogelijk beschrijven van welke ketens ze onderdeel zijn en welke impact daarbij plaatsvindt op mensen en milieu. Dat is voor sommige bedrijven een flinke dobber met de nodige risico’s. Maar belangrijk is natuurlijk dat er een verbeterplan tegenover staat. We spreken hierover met Usha Ganga, die vanuit haar rol bij de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, dicht op het vuur zit. Is CSRD een game changer of vooral een papieren tijger?

Beluister de podcast>>


groene-gesprekken-logoIn deze podcastteaser van Groene Gesprekken spreken we Onno van Sandick over de Nationale Milieudag 2023: Planetair denken en doen.

gg-nmd2023-teaser-onno-van-sandickNationale Milieudag 2023 - Planetair denken en doen | Teaser

Te gast: Onno van Sandick
Presentatoren: Eveline Stroink en Walter Tobé

De duurzaamheidstransities roepen grote vragen op, waaronder rechtvaardigheidsvragen. Hoe pakken maatregelen uit voor verschillende mensen en de natuur? Hoe gaan we systeemverandering realiseren? Wat kunnen verschillende partijen bijdragen? In dit korte gesprek blikt Onno van Sandick vooruit op de Nationale Milieudag op vrijdag 10 november 2023.

Meedoen met de Nationale Milieudag? Schrijf je snel in!

Beluister de podcast>>


groene-gesprekken-logoIn deze podcast van Groene Gesprekken spreken we Georgette Leltz over een nieuwe blik op natuur.

gg18-georgette-leltzMensinclusieve natuur: een nieuwe blik op natuur en natuurbeleving in NL

Te gast: Georgette Leltz
Presentatoren: Walter Tobé en Ante Sellis

Voor natuur in Nederland reizen we en masse naar de Wadden, de Veluwe of de Biesbosch. Maar moet je voor natuurbeleving wel het hele land door reizen? Begint natuur niet gewoon waar je naar buiten loopt? Volgens de definitie van Georgette Leltz - directeur Nationaal Park Hollandse Duinen - is natuur juist iets waar de mens ook een duidelijke rol in opeist. Wat houdt die definitie precies in? We spreken Georgette over het Nationaal Park nieuwe stijl waarbij mensinclusieve natuur praktisch uitgevoerd wordt.

Beluister de podcast>>


groene-gesprekken-logoIn deze podcast van Groene Gesprekken spreken we Patricia de Cocq over de waterschapsverkiezingen.

gg17-202302-groenegesprekken-patricia-de-cocqWat staat er op het spel bij de komende Waterschapsverkiezingen?

Te gast: Patricia de Cocq
Presentatoren: Eveline Stroink en Walter Tobé

Samen met de Provinciale verkiezingen worden op 15 maart ook Waterschapsverkiezingen gehouden in Nederland. Wat zijn de belangrijkste opgaven van de waterschappen, en vooral wat staat er op het spel bij de komende verkiezingen? Waterthema’s zijn de komende jaren zeer relevant voor de inrichting van Nederland en er spelen grote belangen. Patricia de Cocq, directeur Leefomgeving & Natuur aan de HAS green academy in Den Bosch, neemt ons mee langs deze thema’s and legt uit dat er echt wat te kiezen valt op 15 maart. Een oproep om toch vooral te komen stemmen!

Beluister de podcast>>


groene-gesprekken-logoIn deze podcast van Groene Gesprekken spreken we Rob van der Rijt over brede welvaart en ‘degrowth’.

gg-16-rob-van-der-rijt-degrowthBrede welvaart en ‘degrowth’

Te gast: Rob van der Rijt
Presentatoren: Eveline Stroink en Walter Tobé

‘Degrowth’, wat is dat eigenlijk? Ontgroeien. Krimp, dus? Niet noodzakelijkerwijs, al kan het een gevolg zijn van het anders inrichten van de economie, zodat we weer binnen de planetaire grenzen komen. Maar misschien is het nog wel meer een culturele tegenbeweging. Van een focus op groei van het BBP, naar levensvreugde: brede welvaart. We praten erover met Rob van der Rijt, van Klimaatplein. Hij heeft onderzoek gedaan naar degrowth bij 10 Nederlandse gemeenten. Zijn daar al voorbeelden van degrowth te vinden? Is less inderdaad more? Hoe verhoudt degrowth zich tot groene groei, de donuteconomie, circulaire economie, en zelfs klimaatrechtvaardigheid? Het komt allemaal aan bod in Groene Gesprekken 16.

Wil je meer weten over het onderzoek van Rob, klik dan hier.

Beluister de podcast>>


groene-gesprekken-logoIn deze podcast van Groene Gesprekken spreken we Judith Maas Dit jaar zijn de SDGs halverwege hun looptijd tot 2030, wat hebben we al bereikt?

gg15-202212-groene-gesprekken-15-podcast-met-flor-avelinoMacht en onmacht in transities: luister naar het gesprek met Flor Avelino

Te gast: Flor Avelino
Presentatoren: Laurie Kos en Walter Tobé

Welke rol speelt macht en onmacht in duurzaamheidstransities? Flor Avelino, Hoogleraar Organisaties en Duurzaamheid, neemt ons in deze podcast mee in haar perspectief op machtsstructuren. We spreken over de COP 27, landbouw transitie en op welke manieren we in ons privé en op werk de invloed van macht bewust en onbewust aanwenden.

Flor Avelino is al geruime tijd bezig met het onderwerp politiek van duurzaamheidstransities. Ze werkte bij Drift, een gerenommeerd onderzoeksinstituut binnen duurzaamheidstransities. Sinds juni is zij benoemd tot hoogleraar Organisaties en Duurzaamheid. Deze leerstoel is ingebed bij het Copernicus Instituut bij de Universiteit Utrecht.

Beluister de podcast>>


groene-gesprekken-logoIn deze podcast van Groene Gesprekken spreken we Judith Maas Dit jaar zijn de SDGs halverwege hun looptijd tot 2030, wat hebben we al bereikt?

gg14-202211-groene-gesprekken-14-podcast-met-judith-maasDit jaar zijn de SDGs halverwege hun looptijd tot 2030, wat hebben we al bereikt?

Te gast: Judith Maas
Presentatoren: Eveline Stroink en Walter Tobé

In 2015 zijn 17 Sustainable Development Goals (of kortweg SDGs) gelanceerd door de Verenigde Naties met als doel in 2030 de wereld socialer, groener en rechtvaardiger te maken. Dit jaar zijn we halverwege de looptijd van de SDGs. Tijd voor een tussenbalans met Judith Maas, directeur van SDG Nederland. Hoe staat Nederland er voor in het behalen van de SDGs? SDG Nederland is een gesprekspartner voor onder meer de Nederlandse overheid. We spreken met Judith over het belang van de SDGs als toetssteen van nieuw beleid en hoe dat helpt om problemen later te voorkomen. En waarom het zo belangrijk is om de SDGs in hun volle breedte te beschouwen en niet slechts op één of enkele doelen gericht te zijn. Hoe kunnen de SDGs ook een raamwerk vormen voor bedrijven in hun strategische planvorming? Je hoort het in deze podcast met Judith Maas.

Beluister de podcast>>


groene-gesprekken-logoIn deze podcast van Groene Gesprekken spreken we Rachel Heijne over 15 jaar als directeur van VVM, beluister hier haar terugblik

gg13-202210-groene-gesprekken-13-foto-rachel-heine-met-logoEen terugblik van Rachel Heijne op 15 jaar als directeur van VVM

Te gast: Rachel Heijne
Presentatoren: Laurie Kos en Walter Tobé

Na 15 jaar als directeur te hebben gewerkt voor VVM netwerk voor milieuprofessionals nam Rachel Heijne onlangs afscheid van deze vereniging om een nieuwe stap in haar carrière te zetten. In deze podcast kijkt zij terug op deze periode, waarin de VVM onder haar leiding is uitgegroeid tot een actief netwerk met inspirerende milieuevenementen. Op wat zij beschouwt als hoogtepunten en de meest spraakmakende congressen in deze periode, maar ook op de ontwikkelingen in het milieu die haar het meest hebben geraakt. En natuurlijk op wat haar functie als directeur van VVM zo’n ontzettend mooie rol maakte. Een persoonlijk gesprek met de recent afgezwaaide directeur.

Beluister de podcast>>


groene-gesprekken-logoGoed nieuws: podcast van Groene Gesprekken en we duiken in de financiële wereld.

gg12-202208-groenegesprekken-12-emma-de-leeuw-jan-agterhuisWorden Europese banken duurzamer door ESG en de nieuwe Taxonomie?

Te gast: Emma de Leeuw en Jan Agterhuis van Triodos Bank
Presentatoren: Richard van Galen en Erik Reissenweber

Goed nieuws: er is weer een nieuwe Groene Gesprekken! In de nieuwste podcast duiken we in de financiële wereld. We interviewen Emma de Leeuw en Jan Agterhuis van Triodos Bank. Zij vertellen ons over #ESG en de nieuwe EU #Taxonomie centraal. ESG staat voor Environment, Social and Governance. En taxonomie gaat hier niet over het herkennen van planten, maar het lijkt er wel wat op. Het is een classificatiesysteem voor de hele Europese Unie, waarmee bedrijven en organisaties getoetst kunnen worden hoe duurzaam hun investeringen zijn.

Deze aflevering van Groene Gesprekken is bijzonder omdat we een onderwerp bespreken dat zowel voor milieuprofessionals als financieel experts interessant is. Daarom maken we voor het eerst een co-productie! Dat doen we met Compliance Adviseert, de prijswinnende podcast over een eerlijker bankwereld.

Beluister de podcast>>


groene-gesprekken-logoDeze podcast van Groene Gesprekken gaan we in gesprek met sectie Landschap.

gg11-202203-groenegesprekken-11-landschapDé podcast over het landschap.

Te gast: Jos Verheul, Jos Dekker en Niek Hazendonk
Presentatoren: Presentatoren: Richard van Galen en Laurie Kos

We spreken met maar liefst drie gasten met hart voor het landschap: Jos Dekker, Jos Verheul en Niek Hazendonk. Alledrie waren ze actief voor de WLO, werkgemeenschap voor Landschapsonderzoek. Sinds kort vormen ze een sectie van VVM. 

Een trip down memory lane: zo kun je de start van deze podcast wel noemen. Met hun jarenlange ervaring nemen Jos, Jos en Niek je mee in de ontwikkeling van het onderzoek over landschap. Hoe zagen de uitdagingen er vroeger uit? Speelt de zogeheten verdozing van Nederland al langer? Hoe zal klimaatverandering een rol blijven spelen in de ontwikkeling van het landschap? Zien ze kansen voor de aanpak van de verschillende uitdagingen voor landschap?

Met een ingetogen, maar duidelijk merkbaar enthousiasme spreken ze hun liefde voor het landschap uit. De nieuwe sectie landschap is kakelvers: als jij ook betrokken wilt zijn bij deze sectie, meld je dan zeker aan bij VVM. Maar eerst even deze podcast beluisteren!

Abonneer je hier op het Tijdschrift Landschap van VVM: https://www.vvm.info/abonnementen-landschap.

Informatie over de nieuwe sectie landschap vind je vanaf nu op onze site:  https://www.vvm.info/secties/landschap.

Beluister de podcast>>


groene-gesprekken-logoDeze podcast van Groene Gesprekken gaan we in gesprek het inheemse perspectief op klimaatverandering.

gg10-202202-groenegesprekken-10-raki-ap-vierkantHet inheemse perspectief op klimaatverandering: luister naar het verhaal van Raki Ap

Te gast: Raki Ap
Presentatoren: Laurie Kos en Richard van Galen.

Wat hebben racisme en kolonialisme te maken met klimaatverandering? Inheemse volkeren zitten vrijwel nooit aan tafel bij politieke beslissingen. Spelen zij geen cruciale rol als het gaat over klimaatverandering? En waarom worden biodiversiteit en klimaatverandering eigenlijk apart besproken op twee gescheiden VN-conferenties? 

Over deze vragen spreken Richard en Laurie met Raki Ap. Hij strijdt voor klimaatactie voor inheemse volkeren. Raki heeft zijn roots in West-Papua, waar een van de grootste tropische regenwoudgebieden ter wereld ligt met een rijke biodiversiteit. 

Raki bepleit in deze podcast met veel gedrevenheid dat de verhalen over klimaatverandering die wij vertellen niet compleet zijn. Het inheemse perspectief mist er namelijk in. Inheemse volkeren zijn van onmiskenbaar belang om cruciale ecosystemen in stand te houden. Wist jij dat inheemse volkeren voor 80% van het behoud van biodiversiteit op onze wereld zorgen? 

Beluister de podcast>>

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan ook dit artikel in het NRC.

En lees hier meer over hoe Raki strijdt met zijn campagne ‘Free West Papua’.


groene-gesprekken-logoDeze podcast van Groene Gesprekken gaan we in gesprek over wat jongeren belangrijk vinden in de klimaatdiscussie.

gg09-202201-groene-gesprekken-9-podcast-aoife-fleming-vierkantAoife Fleming over haar strijd voor het klimaat als VN-Jongeren­vertegenwoordiger

Te gast: Aoife Fleming
Presentatoren: Ante Sellis en Walter Tobé

Aoife Fleming is begin twintig als zij de positie krijgt van VN-Jongerenvertegenwoordiger voor het klimaat. In deze rol heeft zij de stem van de Nederlandse jongeren laten horen aan besluitvormers. En met succes: op de recente COP26 in Glasgow is er mede door haar inzet een passage opgenomen in de slottekst over de noodzaak van bredere jongerenparticipatie in het klimaatbeleid.

Juist met jongeren aan tafel krijg je vernieuwende ideeën

 Beluister de podcast>>


groene-gesprekken-logoDe podcast van oktober 2021 gaat over duurzaamheid en of jongeren activistischer zijn dan oudere generaties.

gg08-202109-groenegesprekken-8-laurie-kosLaurie Kos van Groen Pensioen in de Duurzame Jonge 100. Zijn jongeren activistischer over klimaat?

Te gast: Laurie Kos
Presentatoren: Richard van Galen en Walter Tobé

Het roer moet om! Er zijn duurzame oplossingen nodig voor de vragen van de toekomst. Jong talent is hierbij onmisbaar en laat van zich horen in klimaatmarsen. Zijn jongeren activistischer als het gaat om duurzaamheid dan oudere generaties? Zijn zij werkelijk meer doordrongen van de zorg om het klimaat, of blijft het bij woorden en zijn die goedkope vliegreizen te avontuurlijk om te laten liggen?

Beluister de podcast>>


groene-gesprekken-logoDe podcast van september 2021 gaat over de Dag van de Omgevings­wet.

Dag van de Omgevingswet: inhoud, doelen en inwerkingtreding.

Te gast: Jos Dolstra
Presentator: Linda van Berkel

De Omgevingswet gaat er nu eindelijk komen. Het doel van deze wet is om de regels voor ruimtelijke ontwikkeling eenvoudiger te maken. Daarom organiseert de VVM op 14 oktober alweer de tiende Dag van de Omgevingswet. Groene Gesprekken spreekt met Jos Dolstra, de geestelijk vader van de Dag van de Omgevingswet. Ook deze keer is hij weer vol enthousiasme bezig met de organisatie. We spreken met hem over de inhoud en de doelen van de Omgevingswet. Over de inwerkingtreding. En natuurlijk ook over het programma van de Dag van de Omgevingswet. Een dag met een interessant plenair programma over de actualiteiten van de Omgevingswet. En 30 sessies om uit te kiezen. Groene Gesprekken vraagt aan Jos welke deelsessie we echt niet mogen missen. Hij vertelt ook over de voorbereidende digitale sessies voor beginners in september. Voor elk wat wils dus.

Beluister de podcast>>


groene-gesprekken-logoDe podcast van juli 2021 gaat over de toekomst van de landbouw.

gg06-202107-groene-gesprekken-6-jelleke-de-nooijTransitie in de landbouw. Hoe ziet de landbouw vd toekomst er uit?

Te gast: Jelleke de Nooy-van Tol
Presentatoren: Walter Tobé en Linda van Berkel

Groene Gesprekken, de podcast van VVM, is begonnen! In deze podcast spreken we met experts over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, milieu en natuur.

Jelleke heeft jarenlange ervaring met participatie en gebiedsontwikkeling op verschillende plekken in de wereld. Als lid van de transitiecoalitie voedsel denkt ze mee over transitie in de landbouw. Wij spraken met deze oprichter van Catalyst4Change over verschillende scenario’s voor de toekomst van de landbouw. Een actueel onderwerp, nu kort geleden ook een SER-advies over duurzame toekomstperspectieven voor de landbouw is verschenen.

Beluister de podcast>>


groene-gesprekken-logoDe podcast van juni 2021 gaat over de weerstand bij grote infra-projecten.

gg05-202106-groene-gesprekken-5-eva-wolfHoe weerstand grote infra-projecten vooruit helpt. Dr. Eva Wolf (Tilburg University) verklaart.

Te gast: Eva Wolf
Presentatoren: Richard van Galen en Linda van Berkel

Wat hebben de mogelijke uitbreiding van Lelystad Airport, de aanleg van de Betuwelijn en de plannen voor de verbreding van de A27 bij Amelisweerd gemeen? Deze infrastructurele projecten riepen en roepen weerstand op onder de bevolking. Dat gebeurde ook bij de Oosterweelverbinding in Antwerpen, die de ring rond de stad dicht moet maken. Eva Wolf (Tilburg University) promoveerde op de besluitvorming rond deze verbinding en schreef er een boek over: De waarde van weerstand. In deze podcast spreken we met haar.

Beluister de podcast>>


groene-gesprekken-logoDe podcast van mei 2021 gaat over stikstof.

gg04-202104-groene-gesprekken-4-dimitri-lamers-1920Hoe zit het nou echt met stikstof? Dimitri Lamers, HAS-docent Milieukunde, legt het haarfijn uit

Te gast: Dimitri Lamers
Presentatoren: Linda van Berkel en Richard van Galen

In deze podcast spreken we met Dimitri Lamers over stikstof. Als docent milieukunde aan de HAS in Den Bosch weet hij heel veel over schone (en vieze) lucht. In deze podcast spreken Richard van Galen en Linda van Berkel hem over verschillende stikstofbronnen en de effecten van stikstofuitstoot en -neerslag. Natuurlijk vragen we Dimitri ook wat hij vindt van de huidige maatregelen en vragen we hem naar oplossingen.

Beluister de podcast>>


groene-gesprekken-logoDe podcast van april 2021 gaat over houtstook.

gg03-202104-carla-anzion Gezellig de kachel aan, maar hoe voorkomen we overlast door houtrook? Carla Anzion geeft inzicht

Te gast: Carla Anzion
Presentatoren: Walter Tobé en Richard van Galen

In deze podcast spreken we met Carla Anzion over houtstookoverlast. Het klinkt zo gezellig en onschuldig, maar houtrook kan aanzienlijke overlast en gezondheidsrisico’s veroorzaken voor de omgeving.

Beluister de podcast>>


groene-gesprekken-logoDe podcast van maart 2021 gaat over klimaattoppen.

gg02-202103-podcastheleen-live-03 Uitgestelde klimaattoppen, risico voor het klimaat? Heleen van Soest (PBL) legt het uit

Te gast: Heleen van Soest
Presentatoren: Walter Tobé en Richard van Galen

In deze podcast spreken we met Heleen van Soest over wat het voor klimaatbeleid wereldwijd betekent dat door corona meerdere klimaatonderhandelingen zijn uitgesteld.

Beluister de podcast>>


groene-gesprekken-logoDe eerste podcast van Groene Gesprekken is een feit (februari 2021).

Het Grote Klimaat Oplossingen Congres | Maurits Groen ziet enorme veranderingen202101-maurits-groen-podcast

Te gast: Maurits Groen
Presentatoren: Walter Tobé en Richard van Galen

Groene Gesprekken, de podcast van VVM, is begonnen! In deze kersverse podcast spreken we met experts over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, milieu en natuur.

In deze eerste podcast spreken we met Maurits Groen over de Gróte Klimaatoplossingen. Waarom? Van 2 tot 4 maart 2021 organiseert VVM het Grote Klimaatoplossingen Congres www.vvm.info/klimaatcongres.

Beluister de podcast>>