VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 
𝕏

 

 

 

 

 

 

Dilemma Dinsdag - milieuprofessional editie

Geplaatst op 17-09-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: VVM Sectie Ethiek en Milieufilosofie & Sectie Jong

vvm-dilemmabalie-mrMorele dilemma’s, we komen ze misschien wel vaker tegen dan we bewust van zijn. Dat geldt ook voor de milieuprofessional, wiens normen en waarden in sommige situaties knellen. Voor je gevoel botsen waarden zoals transparantie en eerlijkheid met andere waarden zoals goed opdrachtnemerschap en politieke sensitiviteit. Of misschien voel jij je niet senang als je je wat activistischer zou opstellen?

Voor dat soort situaties heeft VVM een gedragscode opgesteld[1]. Een code die aangeeft hoe je je eigenlijk zou moeten gedragen als milieuprofessional in die situaties. De gedragscode is uit 2004 en kan wel een moderniseringsslag gebruiken. Veel milieuprofessionals zouden zich niet meer relateren aan een casus als “stel Shell vraagt je om cijfers te vervalsen” en zijn veel meer op zoek naar: “wat doe je als opmerkt dat je opdrachtgever aan greenwashing doet?” en “wat als je mee wilt doen met klimaatacties, maar je direct leidinggevende is daar niet enthousiast over?”

Daarom zijn we op zoek naar nieuwe casussen om te behandelen tijdens een Moreel Beraad[2]. Op basis hiervan kunnen we nagaan op welke punten de gedragscode finetuning nodig heeft. Criteria voor een goede casus zijn:

  • Echt gebeurd (of nog spelend)
  • Afgebakend in de tijd (een begin en een einde)
  • Casus-inbrenger moet een rol gespeeld hebben (spelen) in de casus
  • Casus-inbrenger moet zelf een oordeel of een specifieke concrete twijfel hebben
  • Kort en concreet, met een relatie tot milieu/duurzaamheid
  • Ertoe doen, pakkend, belangrijk genoeg
  • Niet te emotioneel beladen (dat is, als de emoties het vrije onderzoek in de weg zitten, individueel of in de groep). Daarnaast is het belangrijk dat de casusinbrengers
    • Erover kunnen praten
    • Bereid zijn er alles over te willen zeggen.

Geef je casus op tot uiterlijk 30 september via: eilabammelid.[antispam].@vvm.info

[1] Gedragscode VVM

[2] Een Moreel Beraad is een gezamenlijk zelfonderzoek naar je normen en waarden aan de hand van een concreet handelingsdilemma. We doen dat volgens een gestructureerde methode die vooral vragend en onderzoekend is. De open dialoog staat daarbij centraal.

Samen zoeken we naar wat goed is om te doen.

Namens 
Sectie Ethiek en Milieufilosofie
Sectie Jong