De toegenomen risicobeleving en bezorgdheid bij burgers over vermeende of zeer kleine risico’s geven voortdurend voeding aan de brede discussie over gezondheidsproblemen bij blootstelling aan milieufactoren. De relatie tussen gezondheid en milieu is complex, met vaak nog onbegrepen, multicausale verbanden. Gezondheid is sowieso vaak de uitkomst van de verwerking van diverse invloeden, niet alleen - en soms zelfs maar voor een klein deel - van fysieke milieufactoren, maar ook van leefstijl, sociaaleconomische status en ook erfelijke factoren. Gezondheid kent een geografische variatie met grote verschillen tussen (binnen)stedelijke en regionale gebieden. Demografisch verandert eveneens het nodige, zoals de toename van het aantal ouderen (vergrijzing), toename van allochtone bevolkingsgroepen, en toename van gevoelige groepen zoals diabetici en personen met cardiovasculaire ziekten en allergieën. Het beslag op de gezondheidszorg zal daardoor veranderen (en vermoedelijk toenemen).
Andere belangrijke uitdagingen zijn: het koppelen van gezondheid en welzijn aan een goede en duurzame (stedelijke) leefomgeving en ruimtelijke planvorming en instrumentarium voor duurzaamheidsmonitoring, het daarbij vinden van effectieve sturingsprincipes en bestuursarrangementen, alsook het koppelen van gezondheidsbeleid aan milieu- en leefomgevingsbeleid. Normoverschrijding, kosten en baten van milieubeleid, concrete gezondheidsrisicoproblemen (rationeel of emotioneel), risicoanalyse en risicomanagement en de interactie tussen wetenschappers en beleidsmakers zijn daarbij onderwerpen die veelvuldig aan bod komen. Duurzame gezondheid, doorontwikkeling naar ‘health governance’ strategieën, en inbreng van ‘gezondheid en leefomgeving’ in de milieukunde en ruimtelijke wetenschappen zijn nieuwe interessegebieden.
De sectie hoopt de VVM op al deze terreinen een actief en nuttig platform te bieden.
De sectie richt zich de komende tijd op het organiseren van bijeenkomsten over:
Sinds 2008 is er een samenwerkingsovereenkomst tussen de VVM en de Nederlandse Vereniging voor Medische Milieukunde (NVMM). Vanuit de VVM wordt het contact met de NVMM vooral ingevuld door de sectie Gezondheid en Milieu. De samenwerking concentreert zich hoofdzakelijk op het organiseren van gezamenlijke activiteiten.
Voorzitters: