VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

Bezoek ons op: 
 

Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, bekijk hem online.

Header VVM Nieuwsbrief
 

VVM nieuwsbrief Mei 2017

De VVM is het kennis- en relatieplatform van milieuprofessionals. Met bijeenkomsten, congressen, cursussen en het tijdschrift Milieu werkt de VVM aan het verder professionaliseren van haar 1500 leden. Voor € 125,- per jaar bent u al lid van de VVM.

VVM Bureau
Postbus 19039
3501 DA Utrecht
t. 030 - 232 29 89
f. 030 - 232 80 41
e.
bureau@vvm.info
i. www.vvm.info

VVM op Twitter, LinkedIn & Facebook

twitter.com/VVMBureau
twitter.com/RachelHeijne
twitter.com/hetMILIEUblad

VVM op LinkedIn
VVM-groep op LinkedIn
Facebookpagina VVM

Column

Elke maand plaatsen we een nieuwe column, geschreven door een VVM-lid.

Het vinkje: van plaag tot adrenalineshot

Door Armand Dohmen

U kent het vinkje? Nee, niet dat vogeltje op wiens touw iemand soms kan zitten, de spreekwoordelijke luistervink of die blinde vink. Ik wil het eens hebben over dat 'v'-tje aan het einde van een regel in een controlelijst. Zeker geen bedreigde diersoort, wel voor sommigen misschien een plaag. Lees de rest van de column hier >>


VVM nieuws

Oproep: Aanmeldingen Rachel Carson Oevreprijs

De deadline om iemand aan te melden voor de Oeuvreprijs is verschoven naar 8 mei. Met de Rachel Carson Oeuvreprijs eert de VVM collega's die door hun grensverleggende ideeën of daden betekenis hebben gehad en een voorbeeld zijn voor velen in het milieuveld. De gouden penning is eerder toegekend aan Wouter van Dieren, Klaas van Egmond en Lucas Reijnders. Heeft u een suggestie voor een nieuwe kandidaat? Dan horen wij dit graag! Nominaties kunnen ingediend worden bij VVM-directeur Rachel Heijne (r.heijne@vvm.info). De winnaar wordt op de Nationale Milieudag op 7 juni 2017 bekendgemaakt. Lees meer >>

Sprekers Nationale Milieudag bekend -
Deadline vroegboektarief verlengd!

Alle sprekers van het plenaire programma zijn inmiddels bekend. Deze sprekers zullen hun visie geven op hoe Big Data bij kan dragen aan een duurzamere wereld en welke dilemma's het met zich meebrengt. De sprekers op deze dag zijn: Albert Meijer, Melanie Peters, Rutger Rienks, Edward Stigter, Babette Porcelijn, Ralph Meijers, Nanda Piersma en Vera Dalm als dagvoorzitter. Als u zich aanmeldt voor 8 mei kunt u nog gebruik maken van het vroegboektarief. Dus schrijf u snel in!

Meer over de Nationale Milieudag >>

Maak kennis met VVM op de ledenavond!

Op donderdagavond 18 mei a.s. organiseert VVM een speciale ledenavond, bedoeld om nieuwe leden kennis te laten maken met de vereniging, de secties en andere VVM leden. Ben je dit jaar lid geworden, en weet je nog niet zo goed hoe VVM werkt en welke secties er zijn? Of ben je al langer lid, maar wil je graag actiever worden binnen VVM of weet je nog niet precies welke mogelijkheden er zijn? De secties geven in een korte pitch weer wat zij doen en er is tijd voor speeddaten. We sluiten natuurlijk af met een netwerkborrel. Meld je aan en kom gezellig langs!

Meer over de ledenavond >>

Advertorial

Conferentie Business Modellen Circulaire Economie

Prof. Jan Jonker voerde het grootste landelijke onderzoek ooit naar business modellen voor de circulaire economie uit. De resultaten worden gepresenteerd tijdens een congres op 18 mei 2017 in Arnhem. De conferentie duurt van 09:30 tot 13.00 uur. Direct aansluitend aan de conferentie vindt de markt Circulaire Economie plaats. De markt start om 13.00 en de toegang is gratis. Meer informatie vinden en inschrijven kan hier >>

VVM(-leden) in het nieuws

Regelmatig is VVM of zijn VVM-leden in het nieuws, bekijk hier het overzicht. Bent u in het nieuws geweest, geef dit dan aan ons door via bureau@vvm.info, met een link naar het artikel of naar het programma.

Laatste nieuwe berichten:

  • VVM-lid Jan Juffermans schreef samen met Hans Lyklema een artikel voor de Brabant Pers over het probleem van de bevolkingsgroei. Lees meer>>
  • VVM-lid Babette Porcelijn (spreker op NMD) heeft het boek "De verborgen impact" geschreven en krijgt daarmee veel media-aandacht. Dit boek wil ze nu ook in Amerika gaan verkopen. Lees meer>>

ENEP

De ENEP-newsflash nr 54 staat weer online! Met onder andere: 'UK BREXIT Bill values environmental laws' en 'Circular Economy Update'. Lees newsflash 54>>

6th EFCA Symposium on Ultrafine Particles

On 10 and 11 May the 6th EFCA Symposium on Ultrafine Particles is held in Brussels. Ultrafine particles, (UFP), are the smallest constituents of airborne particulate matter and are considered to be causing serious health problems and environmental effects. They may nucleate as a result of combustion processes or result from photochemical reactions of volatile precursor gases, thus showing a clear link to gaseous pollution. More information: efca.net


Vacatures

Junior medewerker afdeling milieu

Wil jij je eerste stappen zetten op de arbeidsmarkt en heb je recentelijk een hbo- of wo-opleiding afgerond, bij voorkeur in een milieukundige discipline? Dan is SPA WNP ingenieurs op zoek naar jou. Want voor de teams in Ede en Terneuzen zijn projectmedewerkers nodig die mee gaan werken aan omgevingsvergunningen en milieu-onderzoeken. En al werkend door willen groeien naar projectcoördinator.

Klik hier voor meer informatie over de vacature>>


VVM activiteiten

Milieu & Straf deel 2: Milieucriminaliteit

Juridisch Café | 9 mei | 16:30-20:00 | VVM bureau | Utrecht

Na het succesvolle eerste juridisch café van het tweeluik Milieu & Straf van december over strafrechtelijke en bestuursrechtelijke handhavingsinstrumenten, kijken we nu naar milieucriminaliteit. Wat is het, hoe vaak en in welke vormen komt het voor, wat doet Nederland ertegen en welke strafrechtelijke aanpak is mogelijk? Twee sprekers van de politie en twee advocaten lichten dit toe. Ook de Wet Bibob komt aan bod.

Meer info & aanmelden >>

Certainty is so yesterday!

VVM Café | 17 mei | 17:30-20:30 | VVM Bureau | Utrecht

De wetenschap is niet langer meer leidend in het problematiseren en oplossen van sociale ontwikkelingen. Maar als de wetenschap niet meer leidend is, wie dan wel? Hoogleraren duurzame ontwikkeling Klaas van Egmond en Bert de Vries zullen hun visie hierop geven. Ook zal externe veiligheids- en risico-deskundige Anne Michiels van Kessenich presenteren hoe ze jongeren vroegtijdig leert nadenken over en wapenen tegen de onzekerheid in onze maatschappij.

Meer info & aanmelden >>

Nieuweledenavond (alleen voor leden)

Netwerkavond | 18 mei | 19:00-21:00 | VVM Bureau | Utrecht

Ben je dit jaar lid geworden, maar weet je nog niet zo goed hoe VVM werkt en welke secties er zijn? Of ben je al langer lid, maar wil je graag actiever worden binnen VVM maar weet je nog niet precies welke mogelijkheden er zijn? Dan hopen we je graag te verwelkomen op deze avond, waarop zowel andere nieuwe leden, als meer ervaren VVM'ers aanwezig zullen zijn.

Meer info & aanmelden >>

Nationale Milieudag 2017: Big Data - Big Ambition

Congres | 7 juni | 09:00-17:30 | Hogeschool van Amsterdam

Dataverzameling en -analyse speelt een steeds belangrijker rol om milieuvraagstukken aan te pakken. In het streven naar een schonere wereld biedt deze ontwikkeling ongekende kansen. Reden om tijdens de Nationale Milieudag 2017 een palet aan nieuwe mogelijkheden op dit gebied te presenteren en in te gaan op dilemma's die het gebruik van die data kan opleveren.

Meer info & aanmelden >>

Uitreiking Rachel Carson Oevreprijs

Uitreiking | 7 juni | 16:30-17:00 | Hogeschool van Amsterdam

Met de Rachel Carson Oeuvreprijs eert de VVM collega's die zich op bijzondere wijze verdienstelijk zijn geweest voor het milieuveld. Ontvangers zijn collega's die door hun grensverleggende ideeën of daden betekenis hebben gehad en tot voorbeeld hebben gediend van velen. De uitreiking zal plaatsvinden op de Nationale Milieudag. U kunt nog tot 8 mei kandidaten nomineren!

Meer informatie >>

Circulaire noodzaak: Terugwinning zeldzame metalen topprioriteit

Symposium | 14 juni | 16:00-18:30 | VVM Bureau | Utrecht

Sommige grondstoffen zijn zo schaars dat uitputting in het verschiet ligt. Dit zijn de zeldzame metalen, die veel gebruikt worden in elektronica. Hoe gaan we zo zuinig mogelijk om met de resterende hoeveelheid zeldzame metalen en hoe winnen we deze terug uit complexe producten zoals laptops?

Meer info & aanmelden >>

M.e.r. voor omgevingsvisie en -plan: cascaderen of combineren?

Studiemiddag | 15 juni | 13:00 - 16:30 | Aristo | Utrecht

Met het oog op de doelen van de Omgevingswet speelt de vraag wat het MER kan betekenen voor omgevingsvisie en omgevingsplan? Kan het MER bijvoorbeeld compacter en is cascaderen zinvol? Dit onderwerp zal tijdens deze studiemiddag worden besproken.

Meer info & aanmelden >>

De 49 Europese exoten: Hoe pakken we ze aan?

Symposium | 16 juni | 13:00-17:00 | VVM Bureau | Utrecht

Invasieve exoten kunnen op allerlei manieren schadelijk zijn voor de natuur, het waterbeheer, de land- en tuinbouw, de energievoorziening, de gezondheid of de economie. Reden voor de Europese Unie om een lijst op te stellen van exotische dieren- en plantensoorten die bestreden moeten worden. Het symposium belicht de kansen voor een effectieve bestrijding.

Meer info & aanmelden >>

Verbeteren van bodem- en waterkwaliteit, doe je samen!

VVM Café | 21 juni | 17:30 - 20:30 | VVM Bureau | Utrecht

In dit VVM Café brengen we de verschillende werelden bij elkaar die invloed hebben op bodem- en waterkwaliteit. Peter Schipper (Alterra), Anne Wim Vonk (Waterschap Aa en Maas) en Wim Stegeman (agrariër en bestuurslid Waterschap Vechtstromen) vertellen over hun ervaringen.

Meer info & aanmelden >>

Studiemiddag IJsseldelta zuid

Studiemiddag | 13 september | 13:30 - 16:30 | Isala Delta | Kampen

Op 13 september a.s. vindt een unieke studiemiddag plaats naar het omvangrijke project IJsseldelta-Zuid. De bypass ten zuiden van Kampen moet in combinatie met de reeds uitgevoerde zomerbedverlaging van de Beneden-IJssel met circa twee meter voor voldoende veiligheid zorgen. Daarnaast levert het project nevenvoordelen op voor recreatie, wonen en natuur.

Meer info & aanmelden >>

Dag van de Omgevingswet 2017

Congres | 5 oktober | Provinciehuis | Utrecht

De datum voor de Dag van de Omgevingswet 2017 is bekend: 5 oktober. Eerdere jaren vond de dag altijd plaats bij de Provincie Zuid-Holland, dit jaar zijn we voor het eerst te gast bij de Provincie Utrecht.

Meer info & aanmelden >>

Green Pharmacy Conference 2017

Conferentie | 27 oktober | 09.00 - 17.00 | UMC Utrecht | Utrecht

Worldwide, medicines of human and animal origin are found in (drinking) water, soil, food crops and air. Multi-resistant bacteria are also widely dispersed. To address this problem, a change is necessary in the way we deal with these agents. During this symposium, concrete options for action will be described and UMC Utrecht will demonstrate what they are doing in this area.

Meer info & aanmelden >>


VVM Cursussen

Klik hier voor een overzicht van alle cursussen die VVM biedt.

Cursus Emissiemetingen voor SCIOS  

2-daagse cursus | 9 en 23 juni | Sectie Lucht en Kiwa Training

Deze cursus geeft de inspectiebedrijven de mogelijkheid om aan de verplichtingen te voldoen uit het Besluit emissie-eisen middelgrote stookinstallaties waarin is opgenomen dat emissiemetingen mogen worden uitgevoerd door geaccrediteerde laboratoria en SCIOS scope 6 gecertificeerde bedrijven.

Meer info & aanmelden >>

NME Oriëntatiedagen: Mondiaal denken en lokaal doen

Oriëntatiedagen | 12 en 13 juni

De Oriëntatiedagen in 2017, georganiseerd door de sectie NME van de VVM, staan dit keer in het teken van wereldwijde ketens en de invloed daarvan op ons werk. De Oriëntatiedagen zijn bedoeld voor de NME-professionals die graag bijscholing willen op het gebied van wereldwijde ketens.

Meer info & aanmelden >>


Overig nieuws

Battle of Concepts

Het Overlegorgaan Infrastructuur en Milieu (OIM) is benieuwd naar de ideeën van een nieuwe doelgroep: de young professionals. Daarom organiseert het OIM een battle over duurzaamheid op het platform Battle of Concepts. Deadline voor het indienen van ideeën is 7 mei 23:59 uur. Kent u een young professional in uw eigen netwerk? Stuur dan deze nieuwsbrief door of de volgende link: Battle of Concepts.


Activiteiten derden

Klik hier voor een uitgebreid overzicht van activiteiten derden.

Duurzaamheid van binnenuit: Analyse van een onduurzame tijdsgeest"  

3 mei 2017 | De Nieuwe Liefde | Amsterdam
Kosten: €12,50
Meer informatie en aanmelden: De Nieuwe Liefde

We plegen roofbouw op de aarde en op elkaar: snel toenemende opwarming, oceanen vol plastic en een zesde massa-extinctie in volle gang. En de berekeningen zijn onheilspellend. In 2050 is er meer plastic dan vis in onze zee en volgens de VN kunnen we nog 60 jaar oogsten voordat de aardbodem uitgeput is. De toekomst klinkt alsof we in een verkeerde film zijn beland, vervreemd van wie we eigenlijk willen zijn.

Inspiratiebijeenkomst "Netwerken met Energie"  

4 mei 2017 | De Moestuin | Utrecht
Kosten: €55 excl. BTW
Meer informatie en aanmelden: Netwerk&Co

Goede oplossingen voor grote opgaven zijn het resultaat van interactie tussen hen die van die oplossingen afhankelijk zijn. Maar hoe krijg je dat voor elkaar in een tijd waarin samenwerking niet vanzelfsprekend is, waarin aan elke waarheid getwijfeld wordt, en wanneer voor velen de onderbuik meer sturend lijkt te zijn dan rationele afwegingen? Deze en andere vragen zullen centraal staan in deze bijeenkomst.

Filosofisch Café: Dierendilemma's  

9 mei 2017 | Hofman Café | Utrecht
Kosten: gratis
Meer informatie en aanmelden: Studium Generale

Het overleven van veel diersoorten staat op het spel. Mogelijk is het plaatsen van panda's, orca's en neushoorns in dierentuinen de enige mogelijkheid de soort te behouden. Maar mogen we individuele dieren gevangenschap opleggen om de soort te behouden? Of mag het individu niet leiden onder de groep en moeten we dieren vrij en de natuur ongemoeid laten? En mag je dieren doodschieten om overpopulatie te voorkomen en een ecosysteem gezond te houden?

Circulair met fosfaat 

12 mei 2017 | De Observant | Amersfoort
Kosten: vrijwillige bijdrage
Meer informatie en aanmelden: Bureau de Helling

Bureau de Helling, het wetenschappelijk bureau van GroenLinks, organiseert vrijdagmiddag 12 mei in samenwerking met het Milieunetwerk van GroenLinks een symposium over fosfaatrecycling. Het doel van het symposium is om ideeën aan te reiken aan de schrijvers van lokale verkiezingsprogramma's voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018.

Kennislab voor Urbanisme 

18 mei 2017 | Stadhuis Sittard Geleen | Sittard
Kosten: gratis
Meer informatie en aanmelden: Kennislab voor Urbanisme

Naftakrakers, ammoniakfabrieken en salpeterzuurfabrieken. Chemelot in Sittard is een van de interessantste gebieden op het gebied van ruimtelijke ordening en externe veiligheid in Nederland. Het Kennislab zoekt 12 topstudenten en jongprofessionals die op donderdag 18 mei samen met experts innovatieve ideeën bedenken.

Nationale dag voor duurzaamheid in het hoger onderwijs 

19 mei 2017 | Vrije Universiteit | Amsterdam
Meer informatie en aanmelden: NDDHO

Op 19 mei 2017 wordt voor de 3e keer de Nationale dag voor duurzaamheid in het hoger onderwijs georganiseerd. De dag richt zich op de versterking van duurzaamheid in de ho-sector en het uitwisselen van nieuwe ontwikkelingen, ervaringen en good practices. Het evenement is een samensmelting van het symposium Groene ICT en Duurzaamheid van SURF en de uitreiking van de SustainaBul van het studentennetwerk Morgen.

Symposium "Waterstof of Niet(s)"? 

8 juni 2017 | Theater De Nieuwe Kolk | Assen
Kosten: gratis
Meer informatie en aanmelden: Eventbrite

Er zijn legio uitdagingen voor de productie, opslag, transport en eindgebruik van waterstof. Is het gasnet wel geschikt voor transport ervan? Wat zijn de kosten in vergelijking met de alternatieven? Hoe concurreert waterstof eigenlijk met andere energiedragers (bijvoorbeeld in mobiliteit)? Deze en andere uitdagingen rondom de introductie van waterstof op grotere schaal komen aan bod in dit symposium.



Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u dan hier uit met deze unieke code: .