Vrijdagmiddag 22 november organiseert de VVM sectie Biodiversiteit een bijeenkomst met excursie in de Blauwe Kamer bij Rhenen over de kansen, die een gebiedsontwikkeling als hier biedt, om de achteruitgang in biodiversiteit te keren. We kijken ook naar de rol die de bever op nogal wat plekken in Nederland daarbij speelt en gaan we met een gids van het Utrechts Landschap het gebied in om de aanpak hier ook echt in de praktijk te bekijken.
vrijdag 22 november 2024
13:00 - 16:30
Bezoekerscentrum Blauwe Kamer, Rhenen
Blaauwe Kamer 15, 6702 PA Wageningen
Let op, aan deze activiteit zijn deelnamekosten verbonden. Ga naar de kosten>>
Tijdens de excursie verkennen we te voet het natuurgebied De Blauwe Kamer. De Blauwe Kamer is een prachtig natuurgebied langs de Nederrijn, waar het water vrij spel heeft. Hierdoor is de natuur voortdurend in beweging. De dynamiek van de rivier zorgt voor hoogteverschillen en trekt bijzondere planten en dieren aan. Ook de bever voelt zich hier thuis. De Blauwe Kamer is een mooi voorbeeld van hoe natuurbeheer hand in hand kan gaan met waterveiligheid en klimaatadaptatie.
13:00 Ontvangst met koffie/thee
13:15 Biodiversiteit in de Blauwe Kamer
door Peter S. Visser, bioloog en milieukundige, opgegroeid in dit gebied.
Het terrein bestond in mijn jeugd uit vrij grote kleiputten (voor steenfabricage tot 1975) en een 80-hectare groot grasland met een landbouwfunctie had. Het was altijd een erg afgesloten gebied, alleen ’s winters om te schaatsen kwamen we bij de grootste plas het dichtst bij de provinciale weg.
Na aankoop door het Utrechts Landschap in 1984 kreeg deze uiterwaard, na flink wat overleg met de omgeving, vanaf de jaren negentig een natuurontwikkelingsfunctie om weer tot een natuurlijk begroeide rivieroever te komen. Echt volledig terug naar een ooibos zou ik het niet noemen. Maar met de inzet van grote grazers is er een divers landschap ontstaan, dat ecologisch heel wat boeiender is dan in mijn jeugd. Ik zal uitleggen waarom dit zo’n prachtig gebied is.
Rol van de bever in vergelijkbare gebieden
door Miranda Hoeksema-Van Ligten, ecoloog en promovendus, Provincie Gelderland
Nadat de laatste bever in 1826 stierf in Nederland, is deze soort in 1988 opnieuw geïntroduceerd. En niet zonder reden! Want de bever heeft een grote invloed op de biodiversiteit van zoetwaterecosystemen als de Blauwe Kamer, op buffering van de invloeden van klimaatverandering en zelfs draagt de bever bij aan het voorkomen van grootschalige natuurbranden. Het gedrag van bevers is fascinerend! Ik vertel over deze dierlijke ecosysteembouwers.
14:00 Excursie met gids
door Joost Reijnen, Blauwe Kamer, Utrechts Landschap
Tijdens een wandeling kunt u actuele thema’s als natuurherstel, biodiversiteit en duurzame waterbeheerstrategieën in de praktijk verkennen. De gids van het Utrechts Landschap zal ingaan op vraagstukken als natuurbescherming, de impact van klimaatverandering en het belang van ecologische verbindingen binnen Nederland. Er is volop gelegenheid tot vragen, uitleg en discussie onderling.
16:00 Einde excursie, napraten en borrel (optioneel)
In Tijdschrift Milieu staat dat de excursie in de ochtend plaatsvindt. Dit is incorrect De tijden op de website zijn juist.