VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

Bezoek ons op: 
header-onder-het-maaiveld

Onder het Maaiveld

 

De inschrijving is gesloten, omdat de film vol zit.
Film

De film is dinsdag 7 maart jl. bekroond met een Kristallen Film Award. Deze wordt uitgereikt door het Nederlands Film Festival aan documentaires die meer dan 10.000 bezoekers hebben getrokken. Dat gebeurt niet vaak.

Rijkswaterstaat organiseert samen met Tauw, gemeente Utrecht en VVM een speciale vertoning van de film "Onder het maaiveld".

Onderdeel van deze bijeenkomst is een Q&A met de maker, Ignas van Schaick. Daarnaast hebben we contact gezocht met de onderzoekers van de VU die ‘bodemonderzoek’ hebben uitgevoerd op bushokjes in Utrecht, dat ook in de film wordt vertoond en willen Martin Doeswijk (Tauw) en Margot de Cleen (RWS) onze paper ‘the urgent necessity of healthy soils’ onder de aandacht brengen.

 

  Zet in uw agenda

   donderdag 16 maart 2023
   15:00 - 18:00
    Louis Hartlooper Complex,
          Tolsteegbrug 1, 3511 ZN Utrecht

Let op, aan deze activiteit zijn deelnamekosten verbonden. Ga naar de kosten>>

 

poster-onder-het-maaiveldEMS FILMS, de makers van De Wilde Stad en De Nieuwe Wildernis, gaan ondergronds met Onder het Maaiveld. De film over een uiterst actueel thema laat de fascinerende wereld direct onder onze voeten zien en toont het grote belang van een gezonde bodem. Onder het Maaiveld is vanaf 2 maart 2023 in Nederlandse bioscopen en filmtheaters te zien.

Het is een vrijwel dagelijks terugkerend onderwerp in het nieuws: onze omgang met de natuur en in het bijzonder de staat van onze bodem. Politiek, gemeenten, boeren en belangenorganisaties voeren felle discussies. Er zal een grote draai gemaakt moeten worden naar een omgang met onze natuur die in balans is met al het leven op aarde. Boeren moeten aanpassingen maken, consumenten verstandiger leven en de industrie moet anders worden georganiseerd. Hoe leren we verstandiger omgaan met de basis van ons bestaan? Hoe kunnen we leren van de natuur? Meestal denken we bij die natuur aan de zichtbare planten- en dierenwereld. Maar die flora en fauna is slechts het topje van de ijsberg. Onder het Maaiveld neemt de kijker mee op een fascinerende ondergrondse reis waar juist de kleine en microscopische wereld van onze bodem tot leven wordt gebracht. Verwondering en inspiratie staan daarbij centraal.

Gezond bodemleven

Wist je dat een theelepeltje grond meer levende organismen bevat dan dat er mensen op aarde leven? Het bodemleven is heel belangrijk voor ons mensen, maar toch weten we bar weinig over dat ondergrondse leven. Een gezond bodemleven zorgt ervoor dat de aarde water kan vasthouden in natte tijden en opslaan voor droge tijden, koolstof kan opslaan en water kan zuiveren. Ook worden voedingsstoffen in de bodem gerecycled door bodemdieren en helpen ze bij natuurlijke plaagbestrijding. Een vitale bodem is essentieel voor de verduurzaming van voedselproductie en helpt ons in de strijd tegen klimaatverandering. Onder het Maaiveld laat je kennismaken met die ongeziene wereld onder onze voeten.

Ignas van Schaick is als producent verantwoordelijk voor de totstandkoming van Onder het Maaiveld. Hij was meteen gegrepen door het onderwerp: “Deze productie past perfect in de lijn die we met onze eerdere films hebben ingezet en waarmee we steeds een breed publiek verwonderen over onze Nederlandse natuur.” Het onderwerp bleek wel een grote technische uitdaging. Hoe film je microscopisch kleine organismen zoals schimmels en bacteriën die ondergronds leven? Niet voor niets is dat niet eerder gedaan. In hun zoektocht is door de filmmakers samengewerkt met wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Naturalis, Wageningen University & Research (WUR), Micropia in ARTIS en tal van andere deskundigen. Daarnaast was ook het geluid van de bodem een grote uitdaging. Hoe klinkt de bodem? Samen met componisten René Meister en Eric Blom (Bear project) wordt gewerkt aan een indrukwekkende soundscape om de bezoeker straks in de bioscoop onder te dompelen in een beeld- en geluidbeleving.

Onder het Maaiveld

Deze film is verbonden aan het programma Onder het Maaiveld, een driejarig project van IUCN NL, De Vlinderstichting, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University & Research (WUR). Samen werken zij aan een structurele verandering in de omgang met de bodem, die herstel van het bodemleven mogelijk maakt en het bodemleven op waarde schat. Het programma Onder het Maaiveld wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

 

 

  Delen

  Twitter mee via # @VVMbureau

Tarieven

Deelnemer    € 25,-  
Studenten     eerste 10 gratis*,
                    stuur een mail met collegekaart kopie
                    naar uaerub.[antispam].@vvm.info

*(Aangemeld, maar kan je toch niet komen? Laat het alsjeblieft weten dan kunnen wij jouw plaats geven aan een andere student).

De kleine lettertjes

Tarieven zijn inclusief BTW. Wij controleren of u recht heeft op een korting. Bij annulering minder dan een week voor aanvang zijn de volledige deelnamekosten verschuldigd. U kunt zich aanmelden tot 15 maart 17.00 uur, daarna garanderen we niet meer dat we uw aanmelding kunnen verwerken. Lees meer in onze algemene voorwaarden (.pdf).

 

  Meer weten? Enthousiast geworden?

De organisatie van deze film is in handen van Margot de Cleen (VVM Sectie Bodem en RWS), Tauw, gemeente Utrecht en VVM.